Trenes de blat
2023
Instal·lació participativa efímera
Palla de sègol de la Vall del Bac (La Badosa)
Palla de blat de Riudellots de la Selva
Aplec de Sant Miquel Ses Vinyes – Serinyà
Intervenció de fibres vegetals amb intenció mediambiental recordant el sentit simbòlic de la celebració de Sant Miquel i dels ritus agraris d’agraïment a la collita. Les festes populars assenyalen el lligam entre els individus i la resta de l’univers, per recordar-nos el que és la vida.
L’equinocci de tardor o Sant Miquel marcava l’inici de la sembra de blat anual, que s’havia de realitzar abans de l’advent. En aquest moment es realitzaven celebracions d’agraïment a la collita, agraïment als deus per les collites dels cereals i altres aliments bàsics com el raïm, que també coincideix en l’època de les veremes.
En els ritus agraris del cultiu del blat s’han utilitzat els teixits o trenats d’espigues de blat com a ornamentacions rituals o representacions de “l’esperit del blat”, a qui cal cuidar i honrar durant les festivitats, per demanar bona sort en la futura collita.
La relació dels humans amb el blat és mil·lenària, fa mil·lennis que aquest cereal és l’aliment principal de l’alimentació occidental, juntament amb el blat de moro i l’arròs constitueixen els tres aliments sagrats principals.
En els mites i ritus del pensament simbòlic antic es creaven relats per entendre o interpretar allò que vessava la nostra comprensió i era incomprensible als ulls humans. Aquest és el cas de Demèter, deessa grega de l’agricultura, molt venerada pels grecs, i encara que la seva figura és poc present en les epopeies, el culte a Demèter era dels més importants entre la gent del camp. Representava la idea pagana de la deessa mare, de la fertilitat, ensenyava a sembrar, llaurar i cultivar…






